Nutrición y biotecnología acuícola en el área de nutrición, desarrollo y utilización de los recursos acuáticos
Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste Mexico
CIBNOR Mexico
Investigador Titular en Acuicultura, que trabaja con Inmunoestimulantes y aislados microbianos benéficos en el cultivo de crustáceos y moluscos.Respuesta inmune y antioxidante en crustáceos y moluscos.
UNISON Mexico
Nutrición y biotecnología acuícola en el área de nutrición, desarrollo y utilización de los recursos acuáticos
CIBNOR Mexico
Investigador Titular Acuicultura Diagnóstico de enfermedades de camarón Inmunología de camarón Sanidad acuícola
CIBNOR Mexico
Técnico Titular, Acuicultura, Diagnóstico de patógenos en camarones y peces. Manejo de técnicas de biología molecular. Participar en proyectos de investigación y servicios.
UES Mexico
Profesora-Investigadora, caracterización y biorremediación de efluentes acuícolas, Alimentación y nutrición de organismos acuáticos de interés en acuacultura, Ecofisiología de organismos acuáticos
Improvement of survival and immune response in Litopenaeus vannamei infected with White Spot Syndrome Virus and fed diets enriched with carotene
José Antonio López Elías, Diana Medina-Félix, Ángel Isidro Campa-Córdova, Luis Rafael Martínez-Córdova, Jorge Hernández-López, José Fernando Mendoza-Cano, Martha Elisa Rivas-Vega
The white spot syndrome virus (WSSV) has the capacity to replicate quickly and is extremely virulent, producing a great negative impact in the farming of Litopenaeus vannamei, because the massive mortalities (80 to 100%) it may provoke. The immune stimulation is considered a viable alternative to diminish that impact. Under stress conditions, Dunaliella sp. is capable to produce large amounts of carotenoids, these compounds have antioxidant activity by reducing the free radicals and improving the response of the consumers to face infections. An experimental study was conducted to evaluate the activity of lysozymes, agglutinins, α -2-macroglobuliln (A2M), phenoloxidase (PO), pro-phenoloxidase (PPO) in white shrimp fed diets containing 1 and 2% of carotenoids from Dunaliella sp. and infected with WSSV. The results showed that some components of the immune response as lysozymes, agglutinins, phenoloxidase and pro-phenoloxidase, and the resistance of shrimp to experimental infections with Vibrio parahemolyticus, were improved by the inclusion of the carotenoids.